Pretraži ovaj blog

četvrtak, 6. prosinca 2012.

RIS u Oblacima

Predavanja „Oblak nad Rijekom"

Claud computing i SaaS u RIS-u



Nedavno sam u ime tvrtke RIS održao predavanje o Cloud-u na Danima novih tehnologija (DaNTe 2012). Prezentacija je priložena na kraju teksta.

Predsjednik programskog odbora MIPRO-a, gospodin prof. dr. sc. Petar Biljanović, me je pozvao da na Danima novih tehnologija, prezentiram RIS-ov pristupa razvoju „Softvera u  oblacima“. Na prezentaciji sam prikazao različite vrste „oblaka“ i način rada u tvrtki RIS. 
  
U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, održan je 15.11.2012. sedmi skup Dan novih tehnologija - DaNTe 2012, u organizaciji Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke (pročelnik   dipl. ing. Željko Jurić, http://www.rijeka.hr/zid) i udruge MIPRO (predsjednik prof. dr. sc. Petar Biljanović, http://www.mipro.hr/).

Skup DaNTe namijenjen je svima koje zanimaju nove tehnologije, kako informacijsko-komunikacijske tehnologije, tako i obnovljivi izvori energije, novi materijali te brodogradnja.

Naziv teme predavanja „Oblak nad Rijekom“ govorio sam o Cloud Computingu (CC) i iskustvu u razvoju poslovnog softvera kao usluge preko Interneta (skraćeno SaaS od Software as a Service).

Prezentiran je i razvojni put SaaS softvera u RIS-u (http://www.ris.hr/).
RIS je započeo s izradom  aplikacija u „oblaku“ već 2005. godine i razvio aplikaciju „Image“ za prodaju osiguranja i  „Medcare“ za zdravstvenu njegu. Obije aplikacije bile su razvijene na platformi ClarioNet.
Zbog ograničenja te razvojne platforme u RIS-u su odnijeli odluku da sami razviju vlastitu i moćnu platformu za razvoj SaaS poslovnih aplikacija nad Oracle bazom podataka. Tako je 2006. razvijena prva verzija  „Thin@“ Platforma za razvoj SaaS aplikacija. Za detalje o Thin@ vidi http://www.thinetsolution.com/.

Na novoj platformi je prvo započeo razvoj vlastitog ERP sustava i nastao je 2007. programski paket „FAROS“  za upravljanje poslovanjem. Na sustavu FAROS (u oblaku) radi oko 300 korisnika iz 50-tak firmi. Za sigurnost korisnika uveden je sigurnosni standard prema normi ISO 27001.  Za detalje o FAROS-u  vidi  
http://ris.hr/proizvodi/faros/

Do danas je RIS razvio niz programskih proizvoda u „oblaku“ kao: Polis i IMIS za osigurateljnu djelatnost, MedcareGym za Fizioterapija-Fitness, Estimus za upravljanje projektima. Najnoviji SaaS proizvod je Lumens+  za obrazovna djelatnost - sveučilišta i veleučilišta.

Na kraju predavanja pozvao sam sve prisutne gospodarstvenike da predlože RIS-u planiranje proizvodnje SW za iduću 2013. godinu, onih programskog proizvoda koji im najviše trebaju.
RIS je softverska tvornica koja može razviti bilo koji poslovni softver i nudi gospodarstvenicima suradnju na izgradnji njima potrebnog softvera.


Više o predavanju možete vidjeti na slijedećoj PP prezentaciji.

https://www.dropbox.com/s/4n143b7g1y3tak9/RIS%20DaNTe%202012%20v3.pdf?dl=0


Nema komentara:

Objavi komentar